Volgende activiteiten

No events

Login Formulier

Inloggen voor ledeninformatie

 

Geweerschutters bij het Sint Dionysiusgilde schieten met enkelschots flobert .22 geweren op de metalen buis waarop een metalen dop, de zogenaamde wip, ligt. De metalen buis en klep zijn bevestigd in een kogelvanger zodat het lood van de kogel wordt opgevangen. De metalen dop kan in afmetingen variëren waardoor deze meer of minder over de metalen buis heen steekt. De kunst van het geweerschieten zit in het afschatten van de afstand op de buis waar de kogel de buis moet raken om de dop van de buis te schieten. De dop is bevestigd aan een touw, door aan het touw te trekken valt de dop weer op de metalen buis en kan het volgende schot gelost worden. De metalen buis en dop bevinden zich op 17 meter hoogte en het geweer ligt op een oplegpaal op een afstand van 6 meter van de schietboom. In de volksmond wordt deze discipline Brabants wipschieten genoemd welke door veel schuttersgilden in Noord-Limburg en Brabant wordt beoefend. Het Brabants wipschieten moet niet verward worden met het Limburgs böllekes schieten dat door de Limburgse schutterijen met een veel zwaardere schuttersbuks wordt beoefend.

Het Sint Dionysiusgilde kent naast een gilde-afdeling ook een schutterij-afdeling. Men kan lid worden van de schutterij-afdeling als men alleen geweer- of kruisboog wil schieten en geen gildekostuum wil dragen. De contributie is voor iedereen hetzelfde: € 25,= per jaar per schutterslid, gildebroeder of -zuster.

De geweerschutters zijn actief op het schietterrein van het Sint Dionysiusgilde, genaamd De Maasarm, aan de Mergeldijk te Heijen. In de maanden maart t/m oktober oefenen de geweerschutters bijna elke zondagmorgen van 10:00 tot 12:00 uur op het schietterrein. Kom gerust eens kijken op ons schietterrein. De eerste drie keren mag u als introducé schieten onder begeleiding van de wapenmeester. Om meer schietbeurten te maken, moet u lid worden van ons gilde. Elk jaar organiseert het Sint Dionysiusgilde een onderlinge schietcompetitie op de wip voor alle leden. Het Sint Dionysiusgilde is aangesloten bij de geweerschutterskring Noord-Limburg en neemt deel aan 8 bekerconcoursen, die op zondagmiddagen bij de aangesloten verenigingen worden georganiseerd. De winnaars van de wedstrijden ontvangen dan mooie vleesprijzen of streekproducten.