Volgende activiteiten

No events

Login Formulier

Inloggen voor ledeninformatie

Vendelen is een bezigheid wanneer het vendel door bekwame, kundige handen gezwaaid wordt. Er ontstaat dan een spel van meer dan plezier alleen, maar ook van toegewijde eerbied. In oude tijden hebben schuttersgilden hun kerken en dorpen beschermd tegen stropende bendes en huurlegers die de dorpen platbranden en de kerk beroofden. De gildebroeders beschermden wat hun het dierbaarst was: outer en herd. En als dan het gevaar voorbij was, sloegen zij met hun vendels een gebed om zich heen, omdat zij zo meer konden zeggen dan in woorden uit te drukken. En zo heeft eeuwen lang het vendelzwaaien haar waarde behouden als meer dan alleen een traditionele betekenis.

Na vele jaren te hebben genoten van vier uitstekende senior vendeliers is het Sint Dionysiusgilde op zoek naar nieuwe enthousiaste gildebroeders om het vendelen te leren. Vendelrepetities worden aansluitend aan de tromrepetities om de twee weken op vrijdagavond van 21:00 tot 22:00 uur gehouden in gemeenschapshuis d'n Toomp. Het zou mooi zijn als over enkele jaren een prachtig vendelkorps het vendelzwaaien weer kan vertonen. U bent van harte welkom om eens een vendelles bij te wonen en het vendel te hanteren.

Op gildedagen nemen vendeliers en vendelgroepen het tegen elkaar op om te bepalen wie de mooiste en meest gedurfde vendelslagen kan maken. De vendeliers worden onderverdeeld in klassen zodat er voor iedereen gelijke kansen zijn. In de klasse C strijden vendeliers met elkaar door 8 minuten klassieke vendelslagen te maken, in klasse B moeten ze 4 minuten klassiek vendelen en 4 minuten acrobatiek (koprollen, overspringen, etc.) en in klasse A moeten ze 8 minuten acrobatiek vendelen. Een impressie van acrobatisch vendelen kun je zien in onderstaande video.